Hongkong & Shenzen

img_3910

Travel Partner

Hongkong & Shenzen .. I’m not loneliness

My friend studying at the university one time ago. We were reunited on Facebook . It all started when plan to travel together to Hongkong and beyond the boundaries of china. Just called her “Sue” as a pretty sue 😊😘 we took this photo at 2011 at Victoria Peak, Hong kong . That’s my first history travelled✌🏼😉

I still remember we grab that ticket only RM500 return dgn bagasi KK-Hongkong. So cheap. Tak sabar nak fly masa tu coz my first trip ke oversea. Mimpi jadi kenyataan dan Tuhan mengAminkan doaku… I pun mula menyusun irtenary pejalanan kami berdua ke bumi Hongkong ini.

Tahun 2013 , perjalanan ke Hongkong hanya berjumlah RM1200 termasuk tiket,hotel,train,teksi dan tempat2 yg dilawati.  Mgkin masa tu currency Malaysia  ok lagi sebab HK ni mata wang $dollar. So masa pergi HK tu dapatla shopping sikit kat HK.😉

img_3938

Hongkong International Airport

Jauh perjalanan luas pemandangan. Masa tunggu bagasi tu .. memang tabik la kat HK ni sebab bagasi boleh dituntut dalam kedaan selamat dan cara bagasi keluar dari kargo pun tersusun kemas . Nampak sangat pihak airport HK menjaga imej dan sangat tinggi budaya kerja yang cermat. Tak percaya, cuba tengok gambar di bawah   ni, bukan I yg susun tau.. 😂 hehe.

img_3939

Claim Bagage

Tempat Menarik Di Hongkok Yang We all jelajah untuk 4 hari 3 malam

1. Victoria Peak ( Naik Peak Tram)

2. Madam Tauusud

3. Ngong Ping Village 360•

4. Ladies Market

5. Disneyland

6. Mongkok Street  & Tsim Tsa Tsui

Pada hari pertama we all sampai HK waktu malam. Teksi merah ni la yg hantar I dan partner ke hostel.. totally the driver is cantonese ✌🏻😃

img_3942

Taxi From Hongkong International Airport (HIA)

Pengangkutan utama di HK adalah MTR.. kalau kat Malaysia LRT , Subway kat Korea.  MRT lebih murah dan selesa.  Perjalanan ke Disneyland pun I hanya menaiki train sahaja..boleh rujuk kat mana2 website perjalanan map setiap station.

img_3940

Disneyland, Hongkong

img_3941

Movida Bus

img_3911

Ngong Ping Village 360•

About Ngong Ping Village

Ngong Ping 360 = Ngong Ping plateau + 360-degree views. As one of the most unique attractions in Hong Kong, it comprises of a world’s top 10 amazing cable car ride and a culturally themed landscaped garden called Ngong Ping Village.
Ngong Ping 360 Cable Car is a 25-minute scenic ride that connects Ngong Ping plateau with the town of Tung Chung. Its about $HK35 . This hotspot of Hong Kong tourism is where you can feast your eyes with the panoramic vistas of Lantau Island and beyond, while enjoying quality time with your friends and family in a standard, crystal or private cabin. Do add it to your list of must do in Hong Kong.

img_3947

View  of The Night from The Victoria Harbour

Across The Boarding Hongkong-Shenzhen

Hongkong merupakan negara bersempadan dengan Macau dan China. Peluang ini we all ambil untuk pergi ke Shenzhen yang merupakan salah satu wilayah China berhampiran dengan HK. I menaiki train hanya 30 minit sahaja. Setelah masuk sampai di stesen train Louhu, I turun dan masuk ke immigration China kerana Malaysian yg masuk ke China harus mempunyai Visa. Setelah selesai urusan cop passport di immigration, saya terus apply visa RM90 untuk see sights sahaja selama 3 hari. Tetapi, I hanya one day trip dan balik ke HK pada sebelah petang.

img_3951

Visitors Way to Apply Visa

Selesai buat visa, I dgn partner keluar dari immigration dan we all claim that we r in Shenzhen!! Masa tu kita kat pelabuhan Louhu yg terletak di Shenzhen. Actually, Shenzhen wilayah yang besar dan tempat shopping heaven bagi girls.. kat sini byk memang u all boleh shopping dgn harga reasonable. I grab shoes comfort kat sini coz dah penat jalan hujung Hk ke hujung China. Huhu. We just plan sampai Shenzhen jer.. next trip kot baru jelajah China.

img_3950

Welcome To Louhu Port, Shenzhen

Jus nak sharing la.. sesapa dah pernah duduk kat HK dan dtg ke China ni akan tahu la the different style. Kat HK mereka lebih style dan ada gaya Cina modern .. beza kat negara China ni. I tak salah cakap.. kampung style kot .(Jangan marah ye:) Tetapi, org China kat Shenzhen ni sangat tepati masa. Masa rest pun makan kan depan kedai jer.. tak pegi lepak cafe ke atau mana2 kedai pun.

img_3949

Shopping Mall at Shenzhen